4T Methode

De 4T methode is een nieuwe vorm van orthopedische revalidatie. De 4T’s staan voor: testen, tapen, triggeren en trainen. De resultaten zijn al na 1 behandeling merkbaar. Ook mensen met chronische pijnklachten zijn na enkele behandelingen vaak pijnvrij. 

 

De 4T methode staat voor een nieuwe zienswijze in de fysiotherapie. Dit is een behandelmethode die ervan uitgaat dat het menselijk lichaam is omgeven door een jas van bindweefsel. Er wordt niet meer in aparte spieren gedacht, maar in bindweefselschotten, die de skeletbouw omtrekken van teen -via hoofdkruin- tot teen.  Zowel oppervlakkig (onderhuids bindweefsel), als verschillende spiergroepen, tot en met botvlies en bot toe, bestaat ons lijf uit verschillende lagen bindweefsel. Een goede spanning zorgt voor het evenwicht in ons lichaam, zodat we bijvoorbeeld niet omvallen. Bij pijnklachten is dat evenwicht verstoord. Bindweefsel is gevoelig voor prikkels en richting. We kunnen daar dus veel invloed op uitoefenen.

 

Ten onrechte wordt vaak snel ingezet op massage/oefeningen, terwijl een onderliggend mechanisch probleem nog niet is opgelost. Zinloos in dat geval (een ketting aantrekken over een scheef tandwiel…??) en soms zelfs ongewenst omdat bijvoorbeeld massage pijndempend kan werken, terwijl het probleem niet echt wordt opgelost. Uw lichaam geeft dan de grenzen niet goed aan door de pijndemping van de massage. 

 

 

Met 4T methode zoeken we allereerst de mechanische oorzaak van uw klachten op: 

  • Testen: waardoor is het evenwicht verstoord en welke richting op gaat het beter?
  • Triggeren: we brengen het bindweefsel met manuele technieken in de goede richting (in de richting waarin u minder pijn heeft).
  • Tapen: soms tapen we om na te triggeren en een langdurige richtingsprikkel mee te geven
  • Trainen: tenslotte slijpen we een pijnvrij bewegingspatroon in door oefeningen of door specifieke bewegingen te maken.

 

De 4 T methode staat garant voor snelle en goede resultaten vanuit een geheel mechanisch gedachtegoed. We zijn bezig met het uitlijnen van gewrichten door het beïnvloeden van uw bindweefselspanning, op zoek naar het ideale evenwicht. De 4T methode is een beproefde, wetenschappelijk onderbouwde behandelwijze die bij heel veel alledaagse aandoeningen zijn waarde heeft bewezen. Minder behandelingen en dus sneller resultaat.