Artrose

In Nederland hebben 1,5 miljoen mensen last van artrose. Dit is een vorm van reuma.

Niet alleen de ouderen onder ons worden getroffen. Er zijn helaas al mensen die rond hun 50e levensjaar een kunstgewricht hebben. Soms zit artrose in de familie.

Bij artrose vermindert de kwaliteit en hoeveelheid van het gewrichtskraakbeen. Dit is een laag “glazuur” wat de botuiteinden bedekt en dus beschermt.

Bij een gezond gewricht is er een mooie laag kraakbeen aanwezig. Door allerlei factoren kan er beschadiging optreden. Het kraakbeen wordt dan dunner, minder soepel en brokkelig. Er kunnen stukjes loslaten van het onderliggende bot. Op de onbeschermde plekken kan beschadiging van het onderliggende bot optreden. Dit geeft pijnklachten. Kraakbeen zelf geeft geen pijnklachten.

Als reactie op de beschadigingen wordt aan de randen van de gewrichten vaak extra bot gevormd. Ons lichaam probeert hiermee de druk beter te verdelen.

De extra botvorming aan de randen van de gewrichten heeft vaak gevolgen. Het gewricht wordt stijver, kan gaan kraken en de beweeglijkheid neemt vaak af. Door de pijn wordt het gewricht minder bewogen en worden de spieren die het gewricht besturen minder van kwaliteit. Hierdoor wordt het gewricht weer minder beschermd en treedt een vicieuze cirkel op.

Ook treden vaak ontstekingen (artritis) van gewrichten op ten gevolge van kraakbeen en /of botschade. De knie wordt dan dikker en kan zelfs warm aanvoelen.

 

Het behandelen van artrose is maatwerk. Er zijn vele wegen naar Rome. Wat voor de ene persoon prima werkt, kan voor een ander minder werken.

Er is nog een lange weg te gaan in de behandeling van artrose. Wereldwijd wordt veel aandacht besteed aan een toekomstige oplossing.

Voor mensen met ernstige artrose is een vervangende operatie van een gewricht gelukkig een uitkomst. De algemene deler is echter dat de orthopedische chirurgen liever niet opereren voor een bepaalde leeftijd. Een prothese gaat gemiddeld 15 jaar mee. Dan is een revisie (een vervanging) nodig en deze kan weer allerlei complicaties met zich meebrengen.

Een veelbelovende operatietechniek is de tractiebehandeling van de knie. Hierbij wordt de knie door een frame wekenlang uit elkaar getrokken. Er groeit dan weer nieuw kraakbeenweefsel terug. Iets wat lang voor onmogelijk werd gehouden. Weg is weg was altijd de opinie als het om het verdwijnen van het kraakbeen ging.

 

Het belangrijkste aspect van artrose is het voorkomen ervan. Door een gezonde leefwijze kan al veel ellende voorkomen worden.

Bij bijna iedereen die ons bezoekt, is de fase van voorkomen al voorbij. Er is al pijn aanwezig, eventueel zwelling van het gewricht, startstijfheid, ochtendstijfheid, kraken van het gewricht, nachtelijke pijn etc. Iedereen heeft weer andere symptomen.

Dan is het zaak om een zo goed mogelijke oplossing te bieden. Een operatie voorkomen of uitstellen van een operatie is dan een van de doelen.

 

Met een Multidisciplinair team wordt geprobeerd uw pijn en beperkingen te bestrijden. OrthoClinic heeft veel ervaring met het behandelen van artrose. Blijven bewegen en de spieren in conditie houden is de kern van het behandelconcept. Rust roest. Sport blijven uitoefenen indien de klachten het toelaten.

Behandelingen

Qua behandeling doen we alles wat conservatief mogelijk is: Naast leefstijladviezen, dieetadviezen en voedingssuppletie, beweegadviezen, pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie, fysiotherapie en oefentherapie hebben we de volgende specialismen:

Als het gewricht ontstoken is bij artrose, wordt eerst de ontsteking bestreden. Dan kan vervolgens zonder pijn het vervolgtraject ingezet worden.

De beweeglijkheid van het gewricht is voor ons heel belangrijk. Alles wordt op alles gezet om dit weer zo goed mogelijk te krijgen. De overige gewrichten moeten zo min mogelijk te leiden hebben onder het artrotische gewricht.

Er zijn al zo veel mensen die bijvoorbeeld naast twee nieuwe knieën ook nog een nieuwe heup hebben. Als het ene gewricht het opgeeft, kan de volgende in de beweegketen ook benadeeld worden.

Ons doel is dan ook om de gewrichten zo goed mogelijk” uit te lijnen”. Scheefstand bevordert plekken met meer druk.

Zo kunnen we bijvoorbeeld aanpassingen onder de voet maken bij heup of knieartrose om de drukverdeling beter te maken.

 

We werken samen met artsen, diëtisten en orthopeden om de aanpak van uw probleem te optimaliseren.

Artrose gaat niet over, maar we kunnen wel zorgen dat het uw levenskwaliteit niet te veel beïnvloedt!