Echogeleide injecties met Hyaluronzuur

Deze injectie wordt specifiek toegepast bij artrose (wegslijten van kraakbeen op gewrichten en dientengevolge botbeschadigingen). Hyaluronzuur is een stroperige vloeistof die in een gewricht zorgt voor smering en schokdemping. Het is een belangrijk bestanddeel van gezond kraakbeen. Hyaluronzuur zorgt ervoor dat tussen de bewegende delen van een gewricht minder wrijving ontstaat. Het vormt als het ware een kussen in een gewricht om de alledaagse belasting op te vangen. Het is voor gewrichten-wat olie is voor bewegende delen van een machine.

 

Naarmate we ouder worden, neemt de concentratie van het lichaamseigen hyaluronzuur af. Het gewrichtsvocht wordt dunner. Het vermogen om schokken op te vangen en het gewricht te smeren gaat achteruit. De gewrichtsvlakken gaan tegen elkaar wrijven, waardoor kraakbeen – en botbeschadigingen kunnen optreden en pijn kan ontstaan. Het injecteren van extra geconcentreerd hyaluronzuur in gewrichten met slijtage leidt veelal tot afname van pijn en stijfheid.

Onze praktijken maken gebruik van het merk “DUROLANE”. Het voordeel van dit hyaluronzuur is dat een eenmalige injectie per jaar voldoet. Dit in tegenstelling tot injecties van andere merken, die tot 5 a 6 keer per jaar moeten worden herhaald. DUROLANE heeft een langdurig ontstekingsremmende werking en geeft smering aan een gewricht. Hoe lang de pijnafname duurt, verschilt per patiënt. Pijnvermindering van langer dan een jaar als gevolg van een enkele injectie is geen uitzondering.

Er zijn 4 stadia van artrose (graad 1,2,3 en 4). Graad 1 is milde artrose en graad 4 is ernstige artrose. Hyaluronzuur werkt het beste bij graad 1,2 en 3. Ondanks dat de kans op effecten met hyaluronzuur bij graad 4 (ernstige artrose) geringer zijn en minder te voorspellen, behandelen wij dit wel. In diverse gevallen is hier ook een flinke verbetering te zien. Dit leidt tot minder pijn en minder ontstekingen.

 

Hoe verloopt een behandeling met hyaluronzuur (DUROLANE)?

 

U krijgt eerst een onderzoek of u in aanmerking komt voor deze injectie. Uw aangedane gewricht krijgt een bewegingsonderzoek en wordt verder beoordeelt met röntgenonderzoek en/of een echografisch onderzoek.Hierbij wordt gekeken wat de ernst van de artrose is. (Graad 1,2,3 of 4).

 

Als uw gewricht tijdens het onderzoek ontstoken is (dik en/of warm), moet eerst de ontsteking bestreden worden voor een injectie met hyaluronzuur gegeven kan worden. U krijgt dan eerst een ontstekingsremmende injectie onder echogeleiding. Als de ontsteking verdwenen is, volgt de injectie met hyaluronzuur (meestal na 6 weken). De pijn in uw gewricht verdwijnt na de ontstekingsremmende injectie meestal meteen of na een paar dagen. Voor de duidelijkheid: Als uw gewricht niet ontstoken is, krijgt u direct een injectie met hyaluronzuur.

 

Het effect van de DUROLANE injectie houdt vaak 6 tot 9 maanden aan. Als uw gewricht na deze periode ontstekingsvrij blijft, houdt het effect nog langer aan. Veel mensen die ons bezoeken zeggen meer dan een jaar pijnvrij te zijn. De injectie met DUROLANE vindt altijd plaats onder echogeleiding. Zo weten we 100% zeker dat de werkzame stof precies terecht komt waar het hoort. Op deze manier is de injectie minimaal belastend voor u. U mag het gewricht na de injectie gewoon belasten. De gel kan zich dan goed door uw aangedane gewricht verdelen. De pijnstillende werking begint meestal na 3 weken. De smering begint direct.

 

De kans op bijwerkingen is zeer klein. Het gewricht kan een aantal dagen na de injectie iets stijver en pijnlijker zijn, wat snel weer verdwijnt.

Welke gewrichten komen in aanmerking voor een injectie met hyaluronzuuur?

 

In onze praktijken behandelen de volgende gewrichten: Artrose van de knie, heup, voet, schouder, vinger en duim.

 

Wij zijn een “DUROLANE CENTRE OF EXCELLENCE”, wat betekent dat u bij ons op het juiste adres bent voor deze injectie. We injecteren al sinds 2007 onder echogeleiding en verrichten ruim 1000 injecties per jaar.

Injectiespreekuren

De injectiespreekuren bij OrthoClinic worden uitgevoerd door de samenwerking tussen een gespecialiseerde fysiotherapeut-echografist en artsen die gespecialiseerd zijn in echogeleide orthopedische injecties.

Locatie Dag Tijd
OrthoClinic Nieuw Lekkerland Dinsdag 14:00 - 15:00 uur
OrthoClinic Ameide Vrijdag 10:00 - 11:00 uur
OrthoClinic Leerdam Vrijdag 08:45 – 10:30 uur

Wij rekenen bij medisch specialistische behandelingen een eigen bijdrage voor het gebruik van de apparatuur. 

Voor  Echogeleide injecties met hyaluronzuur rekenen wij de onderstaande eigen bijdrage. 

Medisch specialistische behandelingen Prijs
117 Echogeleide injecties met hyaluronzuur € 242.50

Deze eigen bijdrage is niet te declareren bij uw verzekeraar. Hiervoor ontvangt u van ons een factuur.